ΑΠΟΕΑ: Απονομή Ξίφους σε Εφέδρους Αξιωματικούς

ΑΠ: 139                                        8.12.2020

προς
Όλους τους ΣΕΑΝ και τα Παραρτήματα τους

Θέμα: «Απονομή Ξίφους σε Εφέδρους Αξιωματικούς»

Φίλοι κ. Συνάδελφοι!

  1. Ύστερα από πρωτοβουλία και έγγραφη πρόταση «Απονομής Ξίφους και στους Εφέδρους Αξιωματικούς» του εκπροσώπου Κρήτης στην ΑΠΟΕΑ και Προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηρακλείου Κρήτης κ. Παντελή Κρουσταλάκη, το Προεδρείον της ΑΠΟΕΑ υπέβαλε στην ιεραρχία τη σχετική πρόταση επισήμως ήδη από το έτος 2015 και επανήλθε το έτος 2017.
  2. Η απάντηση υπήρξε κάθε φορά αρνητική. Χαρακτηρίστηκα, παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα σχετικής απαντήσεως από το ΓΕΕΘΑ/Β1 Τμήμα Διοικητικών/Νομικών Θεμάτων ως εξής: « . . . . . . Η επίδοση ξίφους προβλέπεται στους απόφοιτους των ΑΣΕΙ κατά την τελετή ορκωμοσίας τους με την ονομασία τους σε αξιωματικούς Ομοίως χορηγείται ξίφος και στους νεοεισερχόμενους στο Σώμα των αξιωματικών των ΕΔ, που προέρχονται από ΑΣΣΥ. Σε κανένα θεσμικό κείμενο δεν υφίσταται πρόβλεψη για επίδοση ξίφους σε προσωπικό των ΕΔ που η παροχή των υπηρεσιών του δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξκοί κατατάσσονται ως οπλίτες στις ΕΔ για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους ονομάζονται Δόκιμοι Έφεδροι Αξκοί και με τη λήξη αυτής απολύονται από τις τάξεις των ΕΔ και εγγράφονται στα στελέχη της εφεδρείας. Εκ των ανωτέρω συνάγεται με σαφήνεια ότι ΤΟ ξίφος επιδίδεται σε αξιωματικούς των ΕΔ που είναι μόνιμα στελέχη
  3. Παρά την αρνητική απάντηση της ιεραρχίας, η ΑΠΟΕΑ σε διάφορες συναντήσεις που είχε και με τον Διευθυντή Επιστράτευσης (18.2.18) αλλά και στον ΑΓΕΣ και στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας επανέλαβε το αίτημα. Και πάλι όμως το αίτημα δεν είχε θετική έκβαση.
  4. Παρόλα τα ανωτέρω για την ικανοποίηση του αιτήματος απονομής Ξίφους και στους Εφέδρους, η νέα διοίκηση στις 21 Ιουνίου 2018 με εισήγηση του Προέδρου της υπέβαλε το αίτημα κατά την σύγκληση (ΟΕ) Ομάδας εργασίας υπό το ΓΕΣ/Α4 (ΔΕΣ), όπως και στη συνεργασία που είχε η ΑΠΟΕΑ με τον Διευθυντή ΓΕΣ/Α4 (ΔΕΣ) Ταξίαρχο Παπαλιούρα Νικόλαο παρουσία του τότε ΑΓΕΣ.
  5. Η Διοίκηση της ΑΠΟΕΑ εξακολουθεί αιτιολογημένα, με την συνδρομή του μέλους του ΚΔΣ Προέδρου ΣΕΑΝ Ηρακλείου να στηρίζει το αίτημα, το οποίον ύστερα από αναλυτική παρουσίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και συζήτηση έχει άλλωστε καταχωρισθεί και στα Πρακτικά του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΠΟΕΑ που έλαβε χώρα στη Καβάλα στις 18.10.18 και το οποίον αίτημα θα στηρίζει με την ελπίδα ότι θα γίνει δεκτό.
  6. Ταύτα προς πλήρη ενημέρωση όλων των Συνδέσμων της χώρας και των μελών τους.

 

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς
Δια το 5μελές ΚΑΣ και την 7μελή ΕΕ

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Φίλιππος Γρηγ. Κωσταράς                      Θρασύβουλος Νικ. Λαδόπουλος

 

 

image_pdfPDFimage_printΕκτύπωση
Share :