Πυροσβεστήρες και Υλικά Εκτάκτου Ανάγκης στο Ι.Χ.Ε. Αυτοκίνητο

Μετά από μελέτη πολλών περιστατικών, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ σημαντική η επέμβαση στην πυρκαγιά από τις πρώτες στιγμές. Ας αναλογιστούμε , ότι μπορεί να ξεσπάσει κάπου κοντά μας, καθώς οδηγούμε .
Σε κάποιες καταστροφές , που ξεκίνησαν από μικρή εστία φωτιάς, ήταν χαρακτηριστική η αδράνεια και η άγνοια των οδηγών που σταμάτησαν και “χάζευαν” την φωτιά δίπλα τους !
Όπως δημοσίευσαν αυτόπτες στα κοινωνικά δίκτυα, δεν έσπευσαν οι διερχόμενοι οδηγοί να επέμβουν με τον πυροσβεστήρα τους και με κάποια κλαδιά (ή και με εργαλεία αυτοκινήτου, όπως ένα πτυοσκάπανο κλπ) ώστε να τιθασεύσουν κάπως, με ακίνδυνο τρόπο, την μικρή εστία, μέχρι να έλθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για αυτό, φίλοι οδηγοί, συστήνουμε ενθέρμως, εφ΄ όσον υπάρχει η δυνατότητα :

  1. να τοποθετήσουμε για την αυτοπροστασία μας μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου (κάτω από το κάθισμα οδηγού ή συνοδηγού ή άλλο προσιτό μέρος) ένα μικρό πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως του 1kg καλής ποιότητας με μανόμετρο και περόνη. Γιατί αν συμβεί κάτι στο αυτοκίνητό μας, πιθανότατα δεν θα προλάβουμε να βγούμε, να ανοίξουμε το πόρτ-μπαγάζ και να ψάχνουμε τον ξεχασμένο πυροσβεστήρα. Θα είναι αργά …
  2. να τοποθετήσουμε στο πόρτ μπαγάζ του αυτοκινήτου ένα δεύτερο πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως των 2kg της ίδιας καλής ποιότητας , που θα χρησιμοποιηθεί έστω ως μικρή , αλλά έγκαιρη, συμβολή μας κατάσβεση μικρών εστιών οπουδήποτε. Οι δύο αυτοί πυροσβεστήρες χωρούν μια χαρά ακόμη και μέσα σε ένα μικρό Corsa !
  3. Με τον παλιό πυροσβεστήρα που έχουμε, πριν τον αναγομώσουμε, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή οικογενειακή εκπαίδευση, πώς τον απασφαλίζουμε και πού εκτοξεύουμε την σκόνη, ώστε να εξοικειωθούμε με την διαδικασία.
  4. Όσον αφορά τα λοιπά υλικά Εκτάκτων Αναγκών που μεταφέρουμε στο αυτοκίνητο, εδώ είναι ο ενδεικτικός κατάλογος που προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας: https://cippo.seanserron.gr/13-syllogi-ylikon-ektaktou-anagkis-ochimatos-syea-o.htm

Ιωάννης Χ. Ευστρατιάδης
ΕφΑνθλγος (ΦΠΖ) – SV7ERA
Συντονιστής Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών ΣΕΑΝ Σερρών